Bejelentkezés

Belépés a saját profil oldalra, hírfeladás
Mi a jelszavam?

2024. július

h k sz cs p sz v
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Array ( [0] => Array ( [header] => 1 [class] => days mon [data] => h [header_id] => hétfő ) [1] => Array ( [header] => 1 [class] => days tue [data] => k [header_id] => kedd ) [2] => Array ( [header] => 1 [class] => days wed [data] => sz [header_id] => szerda ) [3] => Array ( [header] => 1 [class] => days thu [data] => cs [header_id] => csütörtök ) [4] => Array ( [header] => 1 [class] => days fri [data] => p [header_id] => péntek ) [5] => Array ( [header] => 1 [class] => days sat [data] => sz [header_id] => szombat ) [6] => Array ( [header] => 1 [class] => days sun [data] => v [header_id] => vasárnap ) )

Egyetem világa

iDEa Tudóstér

Open Access

Közlemények megoszlása

Debreceni Egyetem: 1884-2024
Betöltés...

Jó tudni

 • Bibliográfiakezelő szoftver: RefWorks

  A bibliográfiakezelő szoftverek segítségével összegyűjthetjük és rendszerezhetjük a különböző forrásokban talált irodalmakat, majd a szoftverben tárolt hivatkozási rendszereknek megfelelő formába önthetjük – egyetlen kattintással.Az alábbi összefoglaló röviden bemutatja a Refworks bibliográfiakezelő program működését.

 • Open Access publikálás támogatás

  50%-os Open Access közlési díj támogatás igényelhető legfeljebb nettó 400.000 Ft-ig arany utas, tisztán Open Access (GOLD OA), nem hibrid, nem predátor folyóiratokban megjelenő cikkekhez

 • A hivatkozás alapelvei

  A szakdolgozat megírásának fontos előzménye a téma vonatkozó szakirodalmának felkutatása, összegyűjtése, elolvasása és kijegyzetelése. A hivatkozás lényege, hogy a majdani olvasóval közöljük, hogy melyek azok a szövegek, amelyeknek nem mi vagyunk a tulajdonosai, s azt is, hogy az eredeti textusokat hol, milyen forrásban találja meg.

 • A Google Tudósról

  A Google Scholar (magyarul Google Tudós) - a Google cégnek az akadémiai szféra számára készült kereső szolgáltatása - 2004. november 18-án indult.
  A szolgáltatásnak köszönhetően egy helyen kereshetünk számos tudományterületről különféle műfajú publikációkat, pl. cikkeket, disszertációkat, könyveket, kivonatokat, bírósági határozatokat stb. A Google Tudós tudományos kiadói adatbázisokból, tudományos szakmai társaságok, felsőoktatási intézmények honlapjairól, intézményi repozitóriumokból, könyvtári katalógusokból gyűjti az adatokat.

 • Open Access

  Minden kutatás korábbi munkára épül, aminek az alapja a kutatók munkáinak megosztása és hozzáférésének biztosítása. Az információk és adatok elérése fontos az oktatás és kutatás, illetve a társadalom fejlődése szempontjából. A nyílt hozzáférés (open access) ingyenes, online hozzáférést biztosít a kutatási irodalomhoz.

 • Az iDEa Tudóstér és az MTMT átjárhatósága

  A Publikációs Listájába feltöltött közleményeit az iDEa Tudóstér oldaláról RIS formátumban letöltheti és importálhatja az MTMT rendszerébe.

 • Tudnivalók a kapcsolt adatokról

  Egyre szélesebb körökben jelentkezik az igény a kutatási adatok nyílt elérésére, illetve az adatok összekapcsolására. Az adatok megnyitásával kapcsolatban megélénkült intézmények közötti párbeszédek szemontjából elengedhetetlen két alapfogalom tisztázása:

  Amíg a nyílt adat a korlátok nélkül elérhető adatokat jelenti, a kapcsolt adatok a gép által értelmezhető és szemantikailag összefügő adatokra utal. Így, egy adat lehet nyílt, de nem kapcsolt, vagy lehet kapcsolt, de nem nyílt. Amennyiben mindkét feltétel teljesül, akkor beszélünk kapcsolt nyílt adatról.

Juha Enikő
Juha Enikő
művészettörténész, könyvtáros

Témaválogatás

Betöltés...